آیا شرایط تحویل ملک را میدانید؟

آیا شرایط تحویل ملک را میدانید؟

فهرست مطالب

آیا ملک باید بلافاصله بعد از نوشتن قرارداد به خریدار تحویل گردد؟ در صورتی که فروشنده از تحویل ملک به خریدار در زمان قانونی مندرج در متن قرارداد خودداری کند، خریدار باید چه اقدامی  انجام دهد؟ شرایط تحویل ملک به خریدار به چه صورت است؟ خریدار و فروشنده بعد از اخذ قرارداد نسبت به یکدیگر وظایف قانونی دارند و باید به بهترین حالت نسبت به اجرای این وظایف پایبند باشند. در این مقاله سعی داریم در مورد شرایط لازم در مورد تحویل ملک با شما صحبت کنیم. امیدواریم با ما همراه باشید.

اهمیت خرید و فروش  ملک و تحویل ملک 

خرید و فروش ملک تجاری، مسکونی، آموزشی، صنعتی و… در جوامع  بشری بسیار رایج و گسترده است. خرید و فروش منازل مسکونی بخش عظیمی از بازار خرید و فروش ملک را به خود اختصاص می دهد. با توجه به گستردگی زندگی شهری و افزایش اجاره بها ملک های مسکونی، تمایل افراد برای خرید  ملک بیشتر شده است. به همین دلیل افراد سعی می کنند در منطقه ای که مناسب شرایط آن ها است، برای خرید ملک اقدام کنند. در کشور های توسعه یافته و  پیشرفته خرید ملک و منزل مسکونی چندان اهمیتی ندارد اما در کشور ایران یکی از مهم ترین دغدغه های مردم خرید ملک است. زیرا با توجه به نوسانات ارز در بازار، روز به روز بر ارزش ملک اضافه می گردد. در واقع در کشور ایران مردم به ملک به عنوان یک سرمایه بلند مدت نگاه می کنند و بسیاری از افراد در زمینه خرید و فروش ملک فعالیت دارند و درآمد خوبی نیز از این راه کسب می کنند.

مشکلات ایجاد شده در هنگام تحویل ملک

  • یکی از مهم ترین مسائل حقوقی که بسیار رایج است، مربوط به مشکلات بین خریدار و فروشنده می باشد. هنگامی که فروشنده ملکی را به خریدار می فروشد، باید طبق زمان تعیین شده ملک را تخلیه کرده و به خریدار تحویل دهد. در قرارداد تمام نکات مربوط به خرید و فروش ملک ذکر می شود تا دو طرف در صورت بروز مشکل با توجه به متن قرارداد بتوانند به حل مشکل بپردازند. بعد از نوشتن قرارداد خریدار و فروشنده نسبت به هم وظایف و مسئولیت دارند. در متن قرارداد به ازای هر روز  تاخیر در تحویل ملک به خریدار، مقدار معینی هزینه در نظر می گیرند.
  • در صورتی که در قرارداد تاریخ مشخصی برای تخلیه ملک و تحویل ملک به خریدار ذکر شده باشد، اما فروشنده زمان تحویل ملک به خریدار  را به تأخیر بیندازد، در چنین حالتی خریدار می تواند به دادگاه واقع در حوالی ملک مراجعه کند و طبق قانون از فروشنده شکایت کند تا بعد از بررسی مدارک و اسناد مالکیت توسط مراجع قانونی، حکم تحویل ملک به خریدار  صادر گردد.
  • در صورتی که در هنگام نوشتن قرارداد زمان مشخصی برای تحویل ملک به خریدار ذکر نشده باشد، از همان لحظه نوشتن قرارداد خریدار می تواند ملک خود را تحویل بگیرد. اما در صورتی که فروشنده به تخلیه و تحویل ملک به خریدار نپردازد. در این حالت ابتدا خریدار باید با ارائه اسناد و مدارک به دادگاه قضایی حکم مالکیت خود را نسبت مال غیر منقول ثابت کند. بعد از اثبات حکم مالکیت توسط مراجع قضایی، می تواند از طریق دعوای کیفری ملکی منوط بر عدم تخلیه و تحویل ملک فروشنده به خریدار، حکم تخلیه ملک را از دادگاه بگیرد و میزان هزینه تاخیری را از فروشنده بگیرد.
  • در هنگام نوشتن قرارداد به ازای هر یک روز تاخیر در صورت عدم تحویل ملک به خریدار توسط فروشنده هزینه ای را در نظر می گیرند. خریدار در صورتی می تواند این هزینه را دریافت کند که با استفاده از مراحل قانونی ملک را ابتدا تحویل بگیرد. سپس برای گرفتن هزینه از فروشنده اقدام کند. یعنی تا زمانی که ‌ملک به طور کامل در اختیار خریدار قرار نگیرد، امکان دریافت هزینه بابت تاخیر از فروشنده وجود ندارد.
  • اگر در هنگام نوشتن قرارداد تاریخ معین برای تخلیه ملک توسط فروشنده درج نشود، اما این تاریخ به صورت شفاهی در حضور چند نفر ذکر شود، می تواند از طریق افرادی که به صورت شاهد در جلسه حضور داشته اند برای تحویل ملک از فروشنده اقدام کند.
  • خریدار نسبت به فروشنده وظایفی بر عهده دارد. اگر در قرارداد ذکر شود که در صورت پرداخت بخشی از هزینه ملک از جانب خریدار به فروشنده، خریدار می تواند در تاریخ معین شده ملک را تحویل بگیرد، اگر خریدار هزینه را پرداخت نکند در این حالت نمی تواند برای تحویل ملک نیز اقدام کند.
  • در صورتی که در طول مدت زمانی که ملک باید به خریدار تحویل داده شود، تغییراتی  در ملک توسط فروشنده ایجاد شود، خریدار می تواند بابت این تغییرات به دادگاه شکایت کند. گاهی بر اثر تغییرات ایجاد شده ممکن است خریدار فقط به خرید قسمتی از ملک که تغییر نیافته است اقدام کند یا ممکن است  قرارداد را به طور کامل لغو کند.
  • بعضی از فروشنده ها کلاهبردار هستند و ممکن است یک ملک را به چندین نفر بفروشند و همزمان تعداد زیادی خریدار برای ملک وجود داشته باشد. در صورت بروز چنین مشکلی خریداران می توانند از فروشنده در مراجع قضایی شکایت کنند. در چنین حالتی فروشنده به عنوان متهم شناخته شده و برای پاسخگویی و جبران ضرر مالی افراد باید در دادگاه حاضر شود و علاوه بر پرداخت هزینه ملک به خریداران، مجازات کیفری مشخصی را که برای او مشخص شده است بگذراند.

آخرین مقالات

وکیل زمین شهری

با شرایط وکیل زمین شهری بیشتر آشنا شویم؟ عملکرد وکیل زمین شهری منوط به چه شرایطی است؟ انواع زمین شهری بر چه اساسی تقسیم بندی

ادامه مطلب »

ارتباط با ما

021-22362628

info@maed.ir

سعادت آباد، میدان کاج، خیابان سرو شرقی، نبش خیابان مجد، پلاک ۳، طبقه۳