با وظایف وکیل ستاد اجرای فرمان امام بیشتر آشنا شویم!
وکیل ستاد اجرای فرمان امام در چه زمینه هایی فعالیت می کند؟ کدام یک از اموال طبق فرمان امام باید توسط دولت مصادره گردد؟ عاملان حکومت های مستبد همواره منافع زیادی از اموال مردم را تصاحب می کنند. رضا شاه تعداد زیادی زمین، ملک، کارخانه و شرکت های مختلف را که جزء اموال بیت المال بود و حق طبیعی همه مردم کشور ایران بود، تصرف کرده بود و به مالکیت خود درآورده بود. در زمان حکومت شاهنشاهی انواع مراکز قمار، فحشا و فساد رواج داشت. بعد از اینکه امام خمینی توانست انقلاب عظیمی در فروپاشی رژیم شاهنشاهی ایجاد کند، نهایتا در سال 1356 رژیم شاهنشاهی برای همیشه از بین رفت و حکومت جمهوری اسلامی ایران شکل گرفت.
نحوه شکل گیری ستاد اجرای فرمان امام به منظور تعیین مسئولیت وکیل ستاد اجرای فرمان امام
بعد از فروپاشی حکومت رضا شاه، اموال تصاحب شده منقول و غیر منقول زیادی توسط درباریان و افرادی که در ارتباط با این رژیم بودند، در کشور به جا ماند. در این زمان امام خمینی در طی دستوری فرمود که تمام اموال، املاک و ثروت به جا مانده رضا شاه و همه افراد تابع این حکومت به مالک اصلی آن ها برگردد و در صورتی که مالک مشخصی نداشتند توسط دولت مصادره گردد و به عنوان بیت المال استفاده شود. با توجه به فرمایش امام خمینی ماده 46 قانون اساسی منوط بر مصادره اموال حکومت استبداد شکل گرفت. با دستور امام خمینی تشکلی در قالب ستاد اجرایی فرمان امام به منظور بررسی این اموال شکل گرفت. این ستاد هم اکنون تحت نظارت ولایت فقیه است. تعداد زیادی از شعب دادگاه به قانون 46 اختصاص یافته است و تعداد زیادی وکیل ستاد اجرای فرمان در این زمینه فعالیت می کنند.
وظایف ستاد فرمان اجرای امام
- ستاد فرمان اجرای امام در صورتی که ملکی یا اموالی اعم از منقول یا غیر منقول وجود داشته باشد و مالک اصلی آن مشخص نباشد، به نفع بیت المال مصادره می کند. در صورتی که مالک مشخص باشد اما دولت به ناحق ملک را مصادره کند، در چنین حالتی مالک می تواند به کمک وکیل ستاد اجرای فرمان امام از حق خود دفاع کند.
- در صورتی که خانواده صاحب فرزند نباشند و بعد از فوت زن و شوهر وارثی وجود نداشته باشد. این اموال به نفع دولت مصادره می شود. اما اگر وارثی در این زمینه وجود داشته و دولت به ناحق اموال را تصاحب کرده باشد، می تواند توسط وکیل ستاد اجرای فرمان امام به شعب دادگاهی قانون 49 مراجعه کند.
- در صورتی که شخصی خمس اموال خود را نداده باشد، در این حالت ستاد میزان خمس مورد نظر را از اموال او بر میدارد.
- در زمینه فعالیت های اقتصادی مثل تاسیس کارخانه، کارگاه، پتروشیمی، پالایشگاه نفت و… فعالیت می کند و مهم ترین نقش را در روند پیشبرد اهداف اقتصادی مقام معظم رهبری دارد.
- ستاد اجرایی فرمان امام در زمینه خیریه بیشترین سهم را دارد و به تاسیس انواع مراکز بهزیستی، کمیته امداد و… می پردازد و هزینه های مراکز بهزیستی، مراکز نگهداری جانبازان، آزادی زندانیان و مراکز شیرخوارگان را می پردازد.
وظایف وکیل ستاد فرمان اجرای امام
- وکیل ستاد فرمان اجرای امام جزء وکیل ملکی محسوب می شود و به بررسی اموال یا املاک تصاحب شده تو سط دولت می پردازد. در این حالت دولت، متهم یا خوانده است و خواهان شخصی است که ملک او توسط دولت تصرف شده است.
- وکیل ستاد فرمان اجرای امام باید به انواع شرایط ماده ۴۶ قانون اساسی آشنا باشد تا بتواند در شعب خاص قانون ۴۶ از حق موکل خود دفاع کند.
- وکیل ستاد اجرای فرمان امام در صورتی که اموال یا املاک شخصی به ناحق توسط دولت مصادره شده باشد. در چنین حالتی یک لایحه مناسب در مورد تصاحب اموال شخص می نویسد و برای رسیدگی به دادگاه ارائه می دهد.
- وکیل ستاد اجرای فرمان امام سعی می کند در مورد شیوه حل پرونده موکل خود با قضات با تجربه و متخصص در زمینه قانون 46 مشورت کند.
- وکیل ستاد اجرای فرمان امام سعی می کند تمام جزئیات و اتفاقاتی که در روند پرونده موکل پیش می آید را به موکل خود خبر بدهد و او را در میان تمام امور بگذارد.
- وکیل ستاد اجرای فرمان در صورتی که روال حقوقی پرونده خیلی سنگین و پیچیده باشد، سعی می کند که از همفکری و همکاری وکلای دیگر استفاده کند و در صورت نیاز چند وکیل به طور همزمان بر روی پرونده کار می کنند.
- وکیل باید دارای سابقه کاری معتبر و درستی باشد تا بتواند زمینه اعتماد موکل خود را به خوبی جلب کند.
- هزینه ای که وکیل بابت حل پرونده از موکل خود می گیرد باید کاملاً قانونی و منصفانه باشد.
- در صورتی که وکیل ستاد اجرای فرمان امام نتواند برای اولین بار در حل پرونده موفق شود، باید بار ها درخواست تجدید نظر دهد و هر بار از راه جدیدی برای حل مسأله اقدام کند.
- وکیل باید بتواند در کمترین زمان ممکن و به بهترین شیوه، پرونده موکل خود را حل کند و تحت هیچ شرایطی باعث اتلاف وقت موکل خود نشود.
- وقتی که وکالت نامه ای بین وکیل و موکل تنظیم می شود، هر دو نفر در قبال هم وظایف و مسئولیت هایی دارند. یکی از مهم ترین وظایف وکیل، پیگیری مستمر پرونده موکل تا زمان اعلام نتیجه قطعی است. وکیل ستاد اجرای فرمان امام نمی تواند از ادامه وکالت پرونده انصراف دهد.