حتما شنیده اید که هنگام بحث درباره دعاوی و دادگاه ها، در مورد کیفری بودن یا حقوقی بودن دعوا، صحبت می شود. شاید برای شما سوال ایجاد شده باشد که دعوای حقوقی و دعوای کیفری چه فرقی با هم دارند و در چه مواردی نیاز به کمک یک وکیل کیفری است؟
دعوای حقوقی، دعوایی است که مطابق اصول آیین دادرسی مدنی و قوانین مربوط به آن، اقامه می شود و هدف از طرح آن، احقاق حق یا اعلان امری حقوقی است؛ مانند دعاوی راجع به اموال و مالکیت، دعاوی مربوط به تجارت و اوراق و اسناد تجاری که چک و سفته، دعاوی مربوطه به اموال منقول امور حسبی امور ثبتی و … چند نمونه از آنها هستند.
اما گاهی فردی مرتکب جرمی می شود و ما از ارتکاب جرم توسط آن فرد، دچار آسیب و صدمه مالی، روحی، جسمی، آبرو و … می شویم. در اینجا باید دعوای کیفری مطرح کنیم و به عنوان بزه دیده، از محکمه بخواهیم که فرد مجرم را مجازات نموده و به میزان مسئولیت کیفری که دارد، مورد مواخذه قرار دهد. پس بطور کلی دعاوی که در مورد جرائم و مجازات ها طرح می شود، دعاوی کیفری هستند.
وکیل کیفری کیست ؟
در جریان رسیدگی به دعاوی کیفری هم شاکی و هم متهم حق دارند وکیل اختیار کنند. وکیلی که در زمینه پرونده و دعاوی کیفری به دفاع از متهم یا شاکی میپردازد، وکیل کیفری است و بر اثر تخصص و تجربه خود، توانایی دفاع از حقوق موکل خود را در همه پرونده های کیفری اعم از پرونده های محاکم کیفری یک یا دو را دارد.
وکیل کیفری مانند سایر وکلا سعی می کند به بهترین نحو وظیفه دفاعی خود را انجام دهد. به دلیل این که وکیل کیفری در حوزه ای فعالیت می کند که مستقیما با حقوق اشخاص ارتباط دارد، بنابراین به وکیل کیفری، وکیل مدافع نیز گفته می شود.
ویژگی های یک وکیل کیفری حرفه ای
یک وکیل کیفری حرفهای باید دارای ویژگیهایی باشد که او را برتر از دیگران در این حوزه قرار میدهد. برخی از این ویژگیها عبارتند از:
1. تخصص و تجربه
وکیل کیفری باید تخصص و تجربه کافی در حوزه قانون کیفری داشته باشد تا بتواند بهترین مشاوره و راهنماییها را به موکل خود ارائه کند.
2. آگاهی و دانش
او باید با آخرین تغییرات و بروزرسانیهای حقوقی در زمینه قانون کیفری آشنا باشد و در جریان تمام قوانین و مقررات جدید باشد.
3. قوی در مذاکره
او باید توانایی مذاکره با دادستانیها و سایر مقامات قضایی را داشته باشد تا بهترین نتیجه را برای موکل خود بدست آورد.
4. مهارت در پرسش و پاسخ
وکیل کیفری باید توانایی پرسیدن سوالات درست و مناسب و پاسخ به آنها را داشته باشد تا بتواند از موکل خود به بهترین نحو ممکن در دادگاه دفاع کند.
5. عدم تعارض منافع
باید عدم تعارض منافع را رعایت کرده و از هرگونه عملی که ممکن است نسبت به موکل تأثیرات منفی داشته باشد، خودداری کند.
6. انعطافپذیری و خلاقیت
وکیل کیفری باید در حین مواجهه با چالشها، توانایی انعطافپذیری و خلاقیت داشته باشد تا بتواند بهترین راهحل را برای موکل خود پیدا کند.
7. ارتباط و اعتمادسازی
همچنین او باید به موکل خود احساس اعتماد و اطمینان القا کند و بتواند با او در ارتباط باشد و او را در جریان تمام مراحل پرونده قرار دهد.
8. اخلاق حرفهای
وکیل کیفری باید در همه چیز، اخلاق حرفهای را رعایت کند و به هیچ وجه قوانین و مقررات حقوقی را نقض نکند.
وظیفه یک وکیل کیفری چیست؟
وظیفه یک وکیل کیفری یا وکیل جنایی، مشاوره حقوقی و نمایندگی در مورد جرائم و اتهامات جنایی مشتمل بر جنایات علیه شخص، مال یا علیه دولت می باشد.
وکیل کیفری می تواند در دادگاه های کیفری، دفاتر مقامات قضایی، در مراکز بازدید و موقعیت های دیگری که مرتبط با پرونده های کیفری هستند، حضور داشته باشد.
وکیل کیفری مسئولیت دارد که به موکل خود کمک کند تا به بهترین شکل ممکن در مقابل اتهامات جنایی دفاع کند. وی همچنین می تواند به موکل خود کمک کند تا در صورت لزوم، ملاقات با مقامات قضایی، شاهدان و دیگر افرادی که به هر نحوی ممکن است در پرونده شرکت داشته باشند، انجام دهد.
یک وکیل کیفری در مورد چه جرائمی می تواند کمک کند؟
وکیل کیفری میتواند در مورد انواع جرائم کیفری زیر کمک کند.
- جرائم علیه شخص، از جمله قتل، آزار و اذیت، تجاوز، تهدید و تجاوز جنسی.
- جرائم علیه مال، از جمله سرقت، کلاهبرداری، خیانت در امانت، تقلب و تخلفات مالی.
- جرم علیه دولت، از جمله جرائم دفاع مقدس، ضد انقلاب، علیه امنیت داخلی و خارجی کشور، ثبتی و اسنادی.
- جرائم مالیاتی، از جمله تخلفات مالیاتی، پرداخت مالیات ناصحیح و انتقال سرمایه خلاف قوانین مالیاتی.
- جرم مربوط به مواد مخدر، از جمله تولید، توزیع و مصرف مواد مخدر و پیگیری امور مربوط به تحقیقات آن.
- جرائم مرتبط با حریم خصوصی، از جمله نشر و انتشار اطلاعات شخصی، تعقیب و تحقیر و گردش اطلاعات شخصی.
همچنین، وکیل کیفری میتواند در مراحل مختلف پرونده، از جمله بازجویی، تحقیقات، تدوین دفاعیه، نمایندگی در دادگاه و ارائه شواهد و مستندات به دادگاه، به موکل خود کمک کند.
تفاوت وکالت در امور حقوقی و کیفری
تفاوت اصلی بین وکالت در امور کیفری و حقوقی در موضوع و نوع پرونده هایی است که به آن ها اختصاص دارد.
در امور حقوقی، وکیل به عنوان مشاوره حقوقی، موکل خود در اموری مانند تدوین قراردادهای تجاری، امور مالی، خانوادگی و مسائل ثبتی و حقوقی دیگر مانند امور مربوط به ملکیت، وراثت، طلاق و نفقه، مشاوره می دهد. وکیل حقوقی در دادگاه ها حضور دارد و در صورت لزوم، در مراحل تجدیدنظر و اعتراض به رای دادگاه نیز نمایندگی می کند.
اما در پرونده های کیفری، وکیل به عنوان مشاور حقوقی و نماینده موکل خود در پرونده های جنایی کمک می کند. وکیل کیفری مسئولیت دفاع از موکل خود را در مقابل اتهامات جنایی دارد و در مراحل مختلف پرونده اعم از بازجویی، تحقیقات، تدوین دفاعیه، نمایندگی در دادگاه و ارائه شواهد و مستندات به دادگاه، به موکل خود کمک می کند.
به طور کلی، در وکالت حقوقی، وکیل به موکل خود در اموری که مربوط به حقوق و نظامی شامل قوانین و مقررات است، مشاوره می دهد. اما در وکالت کیفری، وکیل به موکل خود در مواردی مانند اتهامات جنایی کمک می کند و شامل مسائلی مانند جرائم علیه شخص، مال، دولت، جرائم رایانهای و مالیاتی می شود.
چطور یک وکیل کیفری خوب را بیابیم؟
بررسی سابقه کاری وکیل
در همه مشاغل و از جمله وکالت، تجربه بسیار مهم و تاثیرگذار است. به قول حضرت حافظ ((خوش بود گر محک تجربه آید به میان))
بدیهی است اگر وکیلی برای بار صدم بخواهد به یک دادگاه کیفری برود و دفاع خود را ارائه نماید، بسیار موفق تر خواهد بود نسبت به زمانی که برای بار دهم به جلسه دادگاه می رود. پس تجربه و کار زیاد در زمینه دعاوی کیفری، به مرور زمان اولاً اشراف وکیل را به قوانین و مقررات کامل میکند و ثانیاً باعث تسلط وکیل بر فضای دادگاه و پیشبینی مشکلات محتمله می شود.
دریافت مشاوره
توصیه می کنم قبل از اینکه پرونده کیفری خود را به وکیل بسپارید، حتما از مشاوره ایشان بهره ببرید. شنیدن صحبت ها و نظریات تخصصی وکیل درباره پرونده تان می تواند به شما کمک کند که میزان مهارت و تسلط وکیل را بر پرونده مورد نظر محک بزنید.
وکیل باتجربه و باسابقه میتواند در جلسه مشاوره به راحتی مشکل را بیابد، سپس مانند یک پزشک صادق یک دارو تجویز کند و راه حل مشکل شما را بیان کند.
بررسی پروانه وکالت
در سایت کانون وکلای دادگستری، نام وکیل مورد نظر خود را جستجو کنید. عضویت وکیل در کانون وکلای دادگستری، علیالخصوص کانون وکلای دادگستری مرکز نشان از میزان اعتبار پروانه ایشان دارد.
بررسی میزان رضایت موکلین قبلی
شما می توانید ضمن ایجاد ارتباط با موکلین قبلی میزان رضایت آنها از کار وکیل را جویا شوید. بهترین معرف هر وکیل نتایج پرونده های قبلی وی می باشد. یک وکیل دادگستری متبحر، پرونده ای که منجر به رای نمی شود را نمی پذیرد و چنانچه پرونده ای را بپذیرد، به احتمال قوی آن را به نتیجه می رساند.
هزینه وکیل کیفری
درست است که هیچ گرانی بی حکمت و هیچ ارزانی بی علت نیست، اما یک وکیل دادگستری با سابقه و متخصص به دلیل این که تا حدود زیادی به لحاظ مالی دارای تمکن مالی مورد نظر خود می باشد، هنگام صحبت در مورد حق الوکاله شرایط و وضعیت مالی موکل را نیز لحاظ میکند و حتی المقدور حق الوکاله را به شکل اقساطی دریافت مینماید و بدین شکل پرداخت حق الوکاله برای موکل آسانتر خواهد شد.
شما می توانید با کمک گرفتن از وکلای حرفه ای موسسه حقوقی ماندگاران عدالت، از این مزیت برخوردار شوید و ضمن استفاده از تجربیات یک وکیل حرفه ای و با تجربه، هزینه پرداختی خود برای این کار را مدیریت کنید پیشنهاد می کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با ما تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول در خصوص وکیل کیفری
در مرجع صالح به رسیدگی، در نحوه طرح دعوی که کیفری است یا حقوقی، در اسباب طرح دعوی و نتیجه آن و اثر مترتب بر آن دعوی.
اگر دعوایی در دادگاه کیفری(دادسرا) طرح شود، به جنبه حقوقی آن نیز رسیدگی میشود. پس بهتر این است که دعوی کیفری طرح شود.
دعاوی مانند صدور چک روز بلامحل، هم دارای جنبه کیفری هستند هم حقوقی. صدور چک روز بلامحل جرم است؛ از این رو دارنده چک بلامحل هم میتواند ضمن تنظیم شکواییه با مطالبه وجه چک و ضرر و زیان خود در دادگاه کیفری در پی وصول مبلغ چک خود باشد و هم با تنظیم دادخواست حقوقی.